AKTUALNOŚCI 2021 - Nasza Krutyń

Menu główne:

AKTUALNOŚCI 2021

KRUTYŃSKA NOC ŚWIĘTOJAŃSKA
Stowarzyszenie „Nasza Krutyń” wraz z mieszkańcami wsi Krutyń serdecznie zaprasza 26. czerwca o godz. 18.00 na Krutyńską Noc Świętojańską. Wydarzenie to już na stałe wpisało się w kalendarzu lokalnych imprez gminy Piecki. W programie zaplanowane są m.in. występy zespołów muzycznych, konkurs na najładniejszy wianek świętojański oraz wieczorny spływ łodziami po rzece Krutyni (wynajem łodzi we własnym zakresie). Na koniec czeka nas wspólne ognisko przy muzyce szantowej.
Na gości będą czekały liczne niespodzianki: upieczone przez mieszkańców Krutyni i okolic ciasta, stoiska z rękodziełem oraz stoisko edukacyjne w ogrodzie dydaktycznym Mazurskiego Parku Krajobrazowego.
Dzień wcześniej 25. czerwca o godz. 17.00 odbędą się warsztaty wicia wianków. Zapraszamy pod wiatę edukacyjną przy siedzibie Mazurskiego Parku Krajobrazowego, gdzie każdy uczestnik będzie miał możliwość stworzenia swojej własnej, kwietnej kompozycji. Warsztaty poprowadzą instruktorzy z Gminnego Ośrodka Kultury „Pegaz” w Pieckach. Uczestnicy warsztatów będą mogli otrzymać wykonane wianki po dokonaniu drobnej wpłaty. Zarówno podczas warsztatów jak i samej Krutyńskiej Nocy Świętojańskiej będzie odbywać się zbiórka pieniędzy na rzecz Stowarzyszenia „Nasza Krutyń”. Zebrane pieniądze zostaną przeznaczone na remont i wyposażenie świetlicy wiejskiej.
Poświęcenie pamiątkowej tablicy

Dzisiaj tj 22 maja 2021 roku na cmentarzu w Krutyni odbyła się nietypowa uroczystość. Została symbolicznie odsłonięta tablica umieszczona na polodowcowym kamieniu i będąca swoistym memento na temat ludzkiego przemijania. Tablicę ufundowali miłośnicy Krutyni a całą uroczystość przygotowało Stowarzyszenie "Nasza Krutyń". Po przywitaniu gości głos zabrał prezes Stowarzyszenia pan Feliks Kaczanowski. Opowiedział o celach Stowarzyszenia i licznych pracach jakie już zostały wykonane. Miedzy innymi o opiece nad dziewięcioma cmentarzami w Gminie Piecki. Wspomniał też o organizowanej już tradycyjnie Nocy Świetojańskiej w dniu 26 czerwca 2021 roku. Następnie głos zabrała Pani Agnieszka Kurczewska Wójt Gminy Piecki. Podziękowała sprawnie działającemu Stowarzyszeniu i podkreśliła głęboki sens ochrony starych mazurskich cmentarzy. Podobnie oceniła całą uroczystość Pani Barbara Kuźmicka-Rogala Starosta Mrągowski. Podkreśliła znaczenie takich społecznych inicjatyw. Obecny na uroczystości zwierzchnik Diecezji Mazurskiej Bp Paweł Hause poświęcił tablicę pamiątkową. Biskupowi towarzyszyli Księża Ewangeliccy Powiatu Mrągowskiego: ks. Krzysztof Mutschmann z Sorkwit, ks. Bogusław Juroszek z Mikołajek, ks. Krzysztof Śledziński z Mrągowa oraz z Olsztyna - ks. Łukasz Stachelek. W uroczystości uczestniczył też Pan Wiktor Marek Leyk - reprezentujący Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego, a także Pan Julian Osiecki przedstawiciel Stowarzyszenia Freunde Masuren. Po przemówieniach i poświeceniu pamiątkowego kamienia zgromadzeni goście i mieszkańcy Krutyni poszli zwiedzać cmentarz. Obok starych grobów mazurskich znajdują się też groby z XXI wieku. Ostatni pochówek odbył się w ubiegłym roku. Krutyńska nekropolia ma status cmentarza komunalnego i są tu chowani mieszkańcy Krutyni wszystkich wyznań. W 2019 roku został tu pochowany Tadeusz Willan, pisarz, dziennikarz i działacz mazurski, którego córka również przybyła na uroczystość. Pogoda dopisała więc zwiedzanie cmentarza odbyło się w spokojnej, refleksyjnej atmosferze.
Po oficjalnych uroczystościach goście i gospodarze u dali się do gościnnego Mazurskiego Parku Krajobrazowego gdzie, pod stylową wiatą, krutyńskie gospodynie przygotowały smaczny poczęstunek. Przy kawie i herbacie rozpoczęły się rozmowy i wspomnienia na tematy trudnych i zawiłych kolei losów Mazurów. Wszyscy byli zgodni, że dzisiejsza uroczystość była potrzebna dla historii wsi i życia jej mieszkańców. Ustawiony pod kamieniem skromny bukiecik niezapominajek wśród innych kwiatów i zniczy przypominał, że pamięć o przodkach wszystkim nam jest potrzebna.

Wspomnienie o Tadeuszu Willanie

Kiedy w moje ostatnie urodziny poszłam z przyjaciółmi na cmentarz w Krutyni, aby im pokazać niebieskie szaleństwo przylaszczek i cebulic, zwróciłam też ich uwagę na jeden z ostatnich pochówków - grób Tadeusza Willana.
Właśnie 3 lata temu zmarł 17 kwietnia 2018 roku, akurat w moje urodziny, był tak bardzo związany z Krutynią i w niej urodzony. Moje kontakty z panem Tadeuszem były raczej zawodowe niemniej często spotykalismy się też po sąsiedzku. Jego dom znajduje się kilkaset metrów od mojego. Jako pisarz i dziennikarz mocno zaangażowany w życie i historie Mazurów założył i prowadził Stowarzyszenie Mazurskie. Co roku były organizowane Masurische Gespreche - Spotkania Mazurskie , w których i ja często brałam udział. Pierwsze były zorganizowane w Karwi ponad 25 lat temu, nie pamietam dokładnej daty. Wystąpiliśmy wtedy ze sztuką "Topnik" wg. Ernsta Wiecherta. Jest to historia mazurskiego złego ducha panującego na bagnach i młodej pieknej dziewczyny. Była to adaptacja pełna muzyki i tańca. W przedstawieniu brała udział młodzież z Piecek skupiona w Domu Kultury.
W póżniejszych latach pan Tadeusz Willan zapraszał też mój Teatr Rodzinny GNOM, najczęściej do gościnnego Pensjonatu HABENDA gdzie występowałam z moją córką Agnieszką. Z kolei ja zawsze też zapraszałam pana Willana i jego żonę na wszystkie imprezy organizowane przez Dom Kultury z Piecek. Szczególnie często spotykaliśmy się na Nocach Świętojańskich w Krutyni. Jest to uroczystość, w którą angażuje się już teraz cała społeczność Krutyni i okolic.
Wszelkie kontakty z Panem Tadeuszem Wilanem wspominam bardzo ciepło. Był to człowiek wysokiej kultury osobistej i olbrzymiej wiedzy na temat historii i kultury Mazurskiej Ziemi. Mało kto tak dobrze rozumiał niełatwe i zawiłe życie na Mazurach. Napisał wiele książek i artykułów na jej temat. Między innymi "Nienawiść i pajda chleba" , "Droga przez morze" , "by światło, które jest w tobie nie stało sie ciemnością". Wydawał też razem z żoną miesięcznik "Masurische Storchenpost" - "Poczta Bociania", w którym można było znależć teksy i zdjęcia dotyczące wydarzeń i spotkań na Mazurach. Napisał też kilka bajek mazurskich a jedną z nich opowiedział mi gdy płynęliśmy razem na łódce po rzece Krutyni.
Bajki mazurskie są raczej smutne, ale ten moment wspominam z przyjemnością. Nie będzie nam już dane spotkać się. Jedynie gdy zajdę na cmentarz w Krutyni powspominam nieprzeciętnego Krutyniaka, który swoje całe życie związał z Mazurami.

Na zdjęciu stoją od lewej Tadeusz Willan, Erwin Kruk, Swietłana Kruk, Aleksandra Żabińska.

Aleksandra Żabińska 21.04.2021

UCHRONIĆ OD ZAPOMNIENIA

Stowarzyszenie „Nasza Krutyń” kontynuuje działalność w zakresie zabezpieczenia i grodzenia nieczynnych cmentarzy w gminie Piecki. W chwili obecnej trwają prace na trzech cmentarzach, w miejscowościach: Krutyński Piecek, Stare Kiełbonki oraz Cierzpięta. Z cmentarzy usunięto zagrażające bezpieczeństwu drzewa i zalegające śmieci, jak również wykonano część ogrodzeń. W najbliższym czasie prace będą realizowane m.in. na cmentarzach w Gantach oraz Babiętach.

Działania Stowarzyszenia „Nasza Krutyń” dofinansowane są ze środków gminy Piecki w ramach projektu „Opieka nad nieczynnymi komunalnymi cmentarzami na terenie gminy Piecki zlokalizowanymi na działkach o nr ewid.: 262 obręb Babieta, 142/1 obręb Krutyń, 264 obręb Stare Kiełbonki, 163 obręb Gant, 149 obręb Cierzpiety" (RZK.526.3.1.2021).
PRZEWODNIK TERENOWY
Z ogromną przyjemnością przedstawiamy Państwu nową publikację promującą lokalną przyrodę p.t. „Ważki Mazurskiego Parku Krajobrazowego. Przewodnik terenowy.” Pozycja ta przeznaczona jest zarówno do mieszkańców jak i turystów odwiedzających Mazurski Park Krajobrazowy. Znajdziecie tu piękne fotografie ważek autorstwa Waldemara Bzury, grafiki autorstwa Justyny Kierat oraz ciekawe informacje dotyczące życia i budowy tych interesujących zwierząt przygotowane przez entomologa Jakuba Masiarza. Przewodnik opisuje kilkadziesiąt gatunków najczęściej spotykanych ważek na obszarze Mazurskiego Parku Krajobrazowego, w tym gatunki objęte ochroną.
Publikacja w formie papierowej będzie można otrzymać biorąc udział w konkursach i akcjach edukacyjnych organizowanych przez Mazurski Park Krajobrazowy i Stowarzyszenie "Nasza Krutyń". Zapraszamy do zapoznania się z publikacją, którą można pobrać w postaci pliku pdf (tutaj).
Przewodnik został wydany w ramach współpracy Stowarzyszenia „Nasza Krutyń” i Mazurskiego Parku Krajobrazowego. Publikację sfinansowano ze środków Samorządu Województwa Warmińsko-Mazurskiego w ramach zadania pn.: „Opracowanie i druk ilustrowanego przewodnika do oznaczania ważek Mazurskiego Parku Krajobrazowego” zgodnie z umową nr OŚ-4/2020.

Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego